Casuïstiek haptonomische sportbegeleiding

Ik kan beter, maar het lukt me nu niet …

Dit is vaak waarom de sporter zich aanmeldt bij een haptonomisch begeleider. Als begeleider is het jouw taak om te onderkennen wat hieraan ten grondslag ligt. In deze nascholing verdiepen we ons in de aspecten die daarin een rol spelen. En je leert hoe je de prestaties van de (top)sporter kunt helpen optimaliseren. De nadruk ligt op praktisch werken, door middel van aanraken en beweegvormen.

 

We kijken naar de factoren die invloed hebben op het leveren van een prestatie: talent, conditie, blessures, gedachten, gevoelens, omgevingsinvloeden en uiteraard de manier waarop de sporter daarmee omgaat.

 

We brengen in kaart waar de belemmering zijn oorsprong vindt, in het lijf, in gevoelens of in gedachtes. Daarnaast bestuderen we bewegingspatronen, balans en grondspanning en je leert hoe je deze kunt optimaliseren om belemmeringen op te lossen en zo de prestatie van de sporter te verbeteren.  Ook ruimen we tijd in voor tips en tricks: (hand)vaardigheden om blokkades weer los en toegankelijk te maken bij veelvoorkomende blessures.

 

Het aanbieden van manieren om met druk om te gaan is ook een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Je leert hoe je hiervoor gebruik kunt maken van profilering, gebaseerd op de manier waarop de sporter denkt, beweegt, voelt en interacteert. Belangrijk daarbij is het verkrijgen van inzicht in je eigen interactie met de sporter.

 

Doelgroep en werkvormen

Deze dag is bedoeld voor haptotherapeuten en haptonomen die ervaring hebben of willen krijgen in het begeleiden van sporters. We gaan aan de slag om middels aanraken en beweegvormen interventies te doen die gericht zijn op optimalisatie van het beweegpatroon van de sporter. We introduceren de profilering en er is ruimte voor casuïstiek. Deelnemers kunnen eventueel een video-opname meebrengen van een casus.

Op verzoek hebben we een extra datum gepland op 6 februari 2019. Je kunt hiervoor ook inschrijven als je de eerste dag op 3 oktober 2018 hebt gemist.

 

Instroomeis

Heb je jouw opleiding gedaan aan de Academie voor Haptonomie, het ITH of het WIH en wil je deze nascholing volgen, dan vragen wij je om te beginnen met de nascholing ‘De dynamiek van emoties’ (1 dag). Op die dag krijg je namelijk de benodigde inzichten en handvatten om te kunnen werken met ons werkmodel: de Emotiecirkel, dat we in deze nascholing gebruiken.

 

Literatuur:

* De reader die je krijgt op de dag zelf.

* Artikelen op internet: www.sportknowhowxl.nl Onder het kopje ‘achtergronden’:

  • Sterker met slimme instructie, geschreven door Marjan Kok
  • Stressballen, geschreven door Rob Pijpers en Vana Hutter
  • Motiveren doe je zó, geschreven door Carel Martens

In het kort

Locatie: Barneveldseweg 7b 6731 EJ Otterlo

Duur: Eén dag

Zelfstudie: 8 uur

Voor wie: Afgestudeerde haptotherapeuten en studenten in de afstudeerfase van Synergos, de Academie voor Haptonomie, het ITH en het WIH.

Deelnemers: Minimaal 4 maximaal 12

Prijs: 225 euro inclusief koffie en thee

 

Deze nascholing is geaccrediteerd door de SKB met SBU: 14 / 0,5 EC’s en door de VVH met SBU 14 HTD

Extra datum

Woensdag 6 februari 2019

tijd: 10.00 uur tot 17.30 uur

Je kunt ook inschrijven als je de eerste dag hebt gemist.

 

Deze nascholing gaat door

Docenten

Peter Zwiers, Anthony Willems en Arina Winkelman