Non-verbale communicatie met paarden deel 2

Inleiding

Op deze tweede dag ‘non-verbale communicatie met paarden’ gaan we twee verschillende dingen doen:

  • Eén dagdeel gaan we verder met wat je op de eerste dag hebt geleerd.
  • Het andere dagdeel gaan we met een aangespannen paard aan het werk: je gaat sturing geven aan het paard vanaf de wagen.

Beide dagdelen komt de nadruk te liggen op: hoe zet jij jouw capaciteiten in binnen een samenwerkingsverband? We oefenen met optimaliseren en verbreden van je mogelijkheden.

 

Leiden of lijden?

Op de wagen moet je veel tegelijkertijd doen, zoals: sturen, richting bepalen, tempo controleren. En dat allemaal via de leidsels. Moet je je voorstellen: één of twee grote paarden, dat wil zeggen één of twee PK, mag jij beteugelen met een paar leidsels. Dat is verhoudingsgewijs best weinig toch? Over doorvoelen gesproken…! Het paard ziet je niet, hij voelt en hoort alleen maar wat je achter zijn rug doet. Jouw duidelijkheid speelt een grote rol. Wanneer je onduidelijk bent in de signalen die je geeft, zal het paard bijvoorbeeld gaan slingeren of een ander tempo aannemen dan dat jij wilt.

 

Stuur jij of stuur ik?

Paard en wagen rijden is een teamsport. Allereerst moet het paard worden ingespannen voor de wagen. Over dit stukje teamwerk krijgen (en geven jullie elkaar) feedback. Vervolgens werken we ernaartoe dat jullie als team een uitgezet parcours gaan rijden.  Daarvoor is er een rolverdeling nodig: er is iemand nodig die het paard aanstuurt, iemand die richting bepaalt en navigeert en iemand die de wagen in balans houdt in de bochten. Misschien heb je al een voorkeur voor een bepaalde rol als je dit leest… Natuurlijk gaat er een crisismanager mee aan boord (een ervaren begeleider) voor hulp en feedback.

 

Een aantal van de vele aspecten waarmee je aan de slag kunt:

  • Gevoel voor ruimte. Ben je alleen gericht op de leidsels en het paard, of heb je ook nog gevoel en/of oog voor de omgeving?
  • Wat doe je als het spannend wordt?
  • Ruimte geven. Hoeveel ruimte geef je? Durf je de teugels te laten vieren of strakker vast te pakken? Hoe doe je dat en wat is de onderliggende gedachte of gevoel bij je?
  • Ruimte innemen: duidelijkheid.
  • Maatvoering en timing.
  • Evenwichtigheid: het paard fungeert als spiegel van jouw evenwichtigheid.
  • Leiderschap: ervaar hoe het is om de teugels in de handen te hebben. Ervaar jouw kwaliteiten als leider.

 

Reflecties

Uiteraard kijken we met elkaar terug naar wat je hebt meegemaakt, welke dingen je herkent in het dagelijks leven, wat je hebt opgestoken en ook welke mogelijkheden er nog meer zijn om bij te leren. Bij de koffie en thee praten we na over ervaringen, waarnemingen en krijgen de deelnemers uitgebreid feedback. Kortom het wordt een leerzame, leuke, spannende, intense dag.

 

Doelgroep

Uitstekend geschikt voor (kleine) groepjes die met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld collega’s of intervisiegroepen. Je kunt je natuurlijk ook individueel inschrijven.

 

Literatuur

De reader die je toegestuurd krijgt, wanneer je jezelf hebt ingeschreven.

In het kort

Locatie: Barneveldseweg 7b 6731 EJ Otterlo

Duur: Van 10:00 uur tot 17:30

Zelfstudie: de reader van dag 1

Voor wie: Therapeuten, coaches en studenten Haptonomie van alle opleidingen.

Deelnemers: Minimaal 6 maximaal 8

Prijs: 350 euro inclusief koffie, thee en lunch

 

Deze dag is geaccrediteerd door de VVH met 12 SBU / ATD

Datum

Deze nascholing wordt gepland bij voldoende belangstelling. Laat het weten als je mee zou willen doen.

 

Docentenpoule

Anne-Marie Elings, Margreet Tienstra, Sanna Viel, Arina Winkelman, Peter Zwiers.

(De docentenbezetting is afhankelijk van de groepsgrootte en kan wisselen van samenstelling.)