Non-verbale communicatie met paarden

Nascholing: Non-verbale communicatie met paarden voor therapeuten en coaches

Paarden zijn vluchtdieren en daarom geprogrammeerd om snel omgevingssignalen te herkennen en daarop te reageren. Ze reageren niet op woorden, maar op non-verbale expressie, zoals lichaamshouding, spierspanning, hartslag. Dat doen ze ook bij jou. Dus, wil je eens op een andere manier aan de slag met wat jij non-verbaal laat zien? Kom dan meedoen met deze workshop. Onze paarden geven je feedback over je gedrag in klinkklare paardentaal: zonder omwegen, zonder oordeel en in het hier en nu. Je doet ervaringen op in het omgaan en samenwerken met een paard in de stal, in de rijhal of in een afgesloten ruimte buiten (bij goed weer). Daarnaast krijg je ook tijdens en achteraf tips van je medecursisten en de begeleiders. Dit kun je weer meenemen in een volgende oefenronde. Ook maken we vertaalslagen naar situaties in de therapeutische praktijk. In deze workshop kun je op een speelse, beweeglijke manier werken aan essentiële competenties van jezelf als hulpverlener.

 

Verbinden en afstemmen

Als je optimaal wilt samenwerken met een cliënt, zijn verbinding en afstemming voorwaardelijk. Door in verbinding met elkaar aan de slag te gaan, kan jouw cliënt zich steeds meer toevertrouwen aan jouw handen. Doordat de cliënt bemerkt dat je luistert, afstemt, dat je duidelijk bent in wat jij bedoelt en dat je ruimte laat voor zijn/haar reacties en dat je daar weer op reageert, voelt hij zich ‘verstaan’ en ontstaat steeds meer vertrouwen in jouw gidsen. Met een paard werkend wordt dat proces stap voor stap heel helder zichtbaar en kun je oefenen in hoe je dat aanpakt.

 

Flexibiliteit en creativiteit

Je hebt een manier waarop je gewoon bent samenwerking (ook die met je cliënt) aan te pakken. Maar ja, zoals je inmiddels wel bekend is: jouw stijl is niet in alle situaties succesvol. Met de paarden kun je, wanneer jouw aanpak ‘faalt’, oefenen in creativiteit en flexibiliteit: Je kunt andere invalshoeken uitproberen en je ziet daarbij ook per direct het resultaat. Doe jij anders …. dan doet het paard dat ook.

 

Duidelijk, direct en consequent zijn

Om een paard te kunnen leiden moet je duidelijk, consequent en doortastend zijn. Wanneer je dat niet doet gaat het dier zijn eigen gang en leert snel, ten voordele van zichzelf, om te gaan met jouw onduidelijkheid. Het is een geweldig spel om je eigen lijn uit te stippelen, vast te houden en die duidelijk te communiceren met het paard.

 

Maatvoering en timing

Een paard (maar ook een cliënt) stuur je aan door een samenspel van ruimte geven en druk uitoefenen. Elk paard vraagt een specifieke, individuele mix, net als elk mens. Je kunt met paarden oefenen in maatvoering en afstemming. Per omgaande dat je meer druk zet of ruimte geeft, laten zij in hun gedrag zien of je op een goed spoor zit. Eenmaal de goede mix gevonden, kent het paard jou leiderschap toe en zal hij zich in vrijheid tot je richten en je volgen, waar je ook gaat, zonder druk of dwang. Een hele bijzondere ervaring.

 

Leiden of lijden?

Leidinggeven leidt nogal eens tot een uitputting of frustratie van degene die aan het roer staat. Heel wat leiders ‘lijden’ door het investeren van enorme hoeveelheden energie in werknemers, cliënten of cursisten, zonder overeenkomstig resultaat. Ze krijgen ze maar lastig ‘in de benen’. Ga aan de slag met paarden en je krijgt duidelijk waarom wat je doet al dan niet werkt.

 

Hoe zou jij je voelen als je het paard van je collega was?

Welke positie, hoeveel ruimte, word je gegund door je collega’s of medecursisten? Hoeveel druk en welke druk oefenen jullie op elkaar uit? Je kunt deze workshop ook met je team doen. Als team oefenen met de paarden maakt duidelijk hoe jullie met elkaar omgaan en wat daarvan het effect is en welke gevoelens dat oproept. Als team een dag met paarden aan de slag gaan, geeft zicht op onderlinge verhoudingen en wat je daaraan zou kunnen optimaliseren.

 

Instroomeis

Geen

 

Literatuur

De reader die je ontvangt op de cursusdag

 

In het kort

Locatie: Barneveldseweg 7b 6731 EJ Otterlo

Duur: Van 10:00 uur tot 17:30

Zelfstudie: 6 uur

Voor wie: Therapeuten, coaches en studenten Haptonomie van alle opleidingen.

Deelnemers: Minimaal 6 maximaal 8

Prijs: 290 euro inclusief koffie, thee en lunch

Accreditatie: Deze nascholing is door de VVH geaccrediteerd met 12 vakinhoudelijke studiepunten

Datum

Vrijdag 24 mei 2024.

Tijd: van 10.00 uur tot 17.30 uur

Docentenpoule

Anne-Marie Elings, Margreet Tienstra, Sanna Viel, Arina Winkelman, Peter Zwiers.

(De docentenbezetting is afhankelijk van de groepsgrootte en kan wisselen van samenstelling.)