Zo is het begonnen

Stichting Haptonomisch Centrum Nederland (HCN) is een initiatief van Peter Zwiers, Arina Winkelman en een aantal collega haptotherapeuten. Peter en Arina hebben beiden zo’n veertig jaar ervaring als haptotherapeut en docent haptonomie. Ze zijn opgeleid door Frans Veldman, waren jarenlang stafdocent aan de Academie voor Haptonomie en hebben in 1993 een eigen opleidingsinstituut opgericht; Synergos, de Nederlandse Vakopleiding voor Haptonomie. In 2017 zijn zij het HCN gestart. In dit centrum wilden zij zich specifiek richten op nascholingen voor haptotherapeuten, om met hen kennis en ervaring te delen en het vak verder te ontwikkelen.

 

Zo is het nu

Ons team is groeiende en bestaat uit een groep haptotherapeuten en docenten met een verscheidenheid aan expertises, opleidingsachtergronden, ervaring en leeftijd. In ons team vind je:

  • ervaren docenten en haptotherapeuten met een expertise: zij begeleiden de specialisaties, bij- en nascholingen.
  • docenten in opleiding: zij assisteren tijdens de specialisaties, bij- en nascholingen.
  • docentenopleiders: zij ondersteunen en geven richting aan docenten in opleiding.
  • haptotherapeuten met organisatorisch talent: zij verrichten coördinerende en ondersteunende taken en zijn onze klankborden en brainstormers.
  • beginnende haptotherapeuten die zichzelf verder willen ontwikkelen in hun kennis, vaardigheden en persoonlijke en professionele vorming.

 

Zo ziet de toekomst eruit

Afgelopen jaren is gebleken dat het HCN bestaansrecht heeft, en mede daarom is het HCN inmiddels ondergebracht in een stichting. Hiermee komt het HCN meer los te staan van Peter en Arina en kan het draagvlak voor het voortbestaan breder worden: bestendig voor de toekomst.

Voor iedere specialisatie, bij- en nascholing stellen we uit onze groep van docenten een team samen van ervaren docenten, docenten in opleiding en haptotherapeuten met een expertise. Dit team heeft verstand van en ervaring en affiniteit met het onderwerp van de scholing waarop zij worden ingezet. Gezamenlijk verdiepen ze zich verder in het thema, met als uiteindelijk doel: samen werken aan vakinhoudelijke ontwikkeling.

Hieronder staan de teamleden van het komend seizoen, met een kort verhaaltje over hun rol binnen het HCN, achtergrond, expertise, ervaring en belangstelling. Ook de scholing waarin ze actief zijn wordt vermeld.

Peter Zwiers

Peter is van oorsprong fysiotherapeut en is door Frans Veldman sr. opgeleid tot haptotherapeut. In 1978 is hij begonnen als docent haptonomie aan de Academie voor Haptonomie. In 1993 start hij samen met Arina Winkelman een nieuwe haptonomie-opleiding; Synergos in Amersfoort. Nu wil hij zijn kennis en expertise delen met afstuderende haptotherapeuten en met haptotherapeuten die al wat langer bezig zijn in het vak. In zijn carrière als haptotherapeut heeft hij allerlei varianten van samenleven en samenwerken mogen begeleiden: van echtparen, kinderen en ouders, strijdende collega’s en sporters tot en met advocaten en directeuren. Peter is een man van de praktijk. In zijn docentschap richt hij zich met name op het verder ontwikkelen van therapeutische vaardigheden van de cursisten.

Margreet Tienstra

Margreet is in 2016 afgestudeerd als haptotherapeut bij Synergos. Van oorsprong deed ze een opleiding tot docent voor het voortgezet en middelbaar (beroeps)onderwijs. Vervolgens was ze werkzaam bij semi-overheidsinstellingen als juridisch medewerker en later als coach en trainer in arbeidsmarktbenadering. Inmiddels richt ze zich volledig op de haptonomie en in haar praktijk in Leeuwarden kun je bij haar terecht voor haptotherapie, coaching, haptonomische zwangerschapsbegeleiding en haptonomische relatiebegeleiding. Margreet is betrokken bij het HCN sinds de opstart in 2017. Als docent kun je haar onder andere tegenkomen bij ‘De dynamiek van emoties’ en bij de specialisaties ‘Haptonomische zwangerschapsbegeleiding’ en ‘Haptonomische relatiebegeleiding’.

Klik HIER om naar de website van Margreet te gaan.

Sanna Viel

Sanna is in 2014 afgestudeerd bij Synergos als haptotherapeut. Van oorsprong is ze psychosomatisch fysiotherapeut en op dit moment is ze werkzaam in haar eigen praktijk voor haptotherapie in Groningen. Als psychosomatisch fysiotherapeut deed ze ervaring op met een brede doelgroep, waaronder kinderen en hun ouders. Op dit moment richt ze zich op het werken met volwassenen en ook voor haptonomische relatiebegeleiding kun je bij haar terecht. Bij het HCN kun je Sanna tegenkomen in de specialisatie tot haptonomisch relatiebegeleider en bij cursusdagen waarbij paarden worden ingezet.

Klik HIER om naar de website van Sanna te gaan.

Anthony Willems

Anthony is van oorsprong fysiotherapeut en is één van de eersten die in de jaren 90 (1996) afstudeerde als haptotherapeut bij Synergos. Zijn affiniteit en expertise liggen bij de haptonomische begeleiding van (top)sporters, teams en kinderen. Zo heeft hij het Nederlandse mannenhockeyteam begeleid, het Nederlandse dames handbalteam en verschillende topvoetballers. In zijn praktijk in Baarn is hij de laatste jaren zijn kennis en kunde als bewegingsexpert ook meer in gaan zetten bij de haptonomische begeleiding van kinderen. Bij het HCN is hij docent in de specialisaties rondom sport en kinderbegeleiding.

Klik HIER om naar de website van Anthony te gaan.

Mirjam Nefkens

Mirjam is van oorsprong kinderfysiotherapeut en is in de beginjaren van Synergos afgestudeerd als haptotherapeut. Samen met Peter Zwiers bouwde ze een praktijk voor kinderhaptotherapie op bij Synergos, waar ze jarenlang werkzaam is geweest en waar ze ook nieuwe collega’s wegwijs maakte in het vak. Mirjam heeft in het bijzonder veel ervaring in het begeleiden van hoogbegaafde kinderen. Ze werkt niet meer als haptotherapeut, maar wil haar enthousiasme voor het vak nog heel graag doorgeven aan collega’s. Bij het HCN zet ze haar deskundigheid in bij de specialisatie ‘Haptonomische begeleiding van kinderen’.

Florine van Overveld

De professionele roots van Florine liggen in de bewegingswetenschappen en fysiotherapie. Als fysiotherapeut  werkte ze in de revalidatie met mensen met longklachten en hersenletsel. Haptonomie bleek perfect aan te sluiten bij haar wens om mensen te begeleiden naar meer kwaliteit van leven. Ze studeerde in 2016 af als Haptotherapeut bij Synergos. Sindsdien heeft ze haar praktijk in een boshuisje bij Breda. Ze is gespecialiseerd in hooggevoeligheid en in het behandelen van mensen met een beperking. In haar werk is ze gedreven, analytisch en motiverend. Bij het HCN is ze onder andere betrokken als docent bij de masterclass ‘Binnenste Buiten’ en bij de specialisatie ‘Haptonomische relatiebegeleiding.

Klik HIER om naar de website van Florine te gaan.

Isabel Wasseveld – Sticker

Oorspronkelijk is Isabel opgeleid als docent bewegingsonderwijs. Met veel plezier heeft ze meer dan tien jaar op een middelbare school gymles gegeven. Passie voor de bewegende mens en het in beweging brengen van mensen speelt een grote rol in haar leven. Om hier meer diepgang aan te geven paste de opleiding tot haptotherapeut perfect. Sinds 2020 heeft Isabel haar eigen haptotherapiepraktijk in hartje Zutphen. Ze werkt met kinderen, jongeren en volwassenen en coacht regelmatig (top)sporters. Daarnaast werkt ze één dag in de week als opleidingsdocent aan de Calo in Zwolle. Bij HCN is Isabel betrokken bij de specialisaties ‘Haptonomische begeleiding van kinderen’ en ‘Haptonomische sportbegeleiding’.

Klik HIER om naar de website van Isabel te gaan.

Arina Winkelman

Arina is van oorsprong fysiotherapeut. Zij volgde de alpha opleiding bij Frans Veldman sr. en behaalde haar akte als haptotherapeut in Doorn ten tijde van Ted Troost en Anne Jan van Minnen. Vervolgens studeerde ze af als psycholoog. Zo was de driehoek van doen, voelen en denken voor haar compleet. Werkervaring deed ze onder andere op als fsyiotherapeut op haptonomische basis (in diverse settingen), onderzoeker, trainer en natuurlijk als haptotherapeut. In 1981 is ze haar loopbaan als docent haptonomie begonnen aan de Academie voor Haptonomie. In 1993 richt zij samen met Peter Zwiers, Synergos op. In haar docentschap vervult zij een creatieve bijdrage die bestaat uit meedenken, kritisch denken en het uitwerken en onderbouwen van theorieën en gedachtegoed.

Anne-Marie Elings

Anne-Marie is in 2017 afgestudeerd bij Synergos als haptotherapeut. Ze heeft haar praktijk voor haptotherapie in Eerbeek aan huis, boven de paardenstallen. Anne-Marie is namelijk samen met haar partner eigenaar van Het Gelders Vierspanteam: zij beoefenen de mensport (paard en wagen) op (inter)nationaal niveau. Daarnaast heeft ze veel ervaring als coach en manager in de zorgsector. Anne-Marie is docent bij de cursusdagen waarin paarden worden ingezet. Aan het kernteam neemt ze deel sinds 2018.

Klik HIER om naar de website van Anne-Marie te gaan.

Esther Riks

Esther is in 2018 afgestudeerd bij Synergos als haptotherapeut. Van oorsprong is ze opgeleid tot agogisch medewerker. In haar praktijk in Emmeloord biedt ze haptotherapie en haptonomische zwangerschapsbegeleiding aan. Daarnaast is ze actief als ambulant begeleider en coach in haar eigen onderneming. Esther heeft veel ervaring met en een voorliefde voor het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Ook werkt ze graag met jongvolwassenen. Je kunt Esther tegenkomen in de specialisatie ‘Haptonomische  zwangerschapsbegeleiding’.

Klik HIER om naar de website van Esther te gaan.

Arie van der Zwaard

Arie is van oorsprong fysiotherapeut. Tijdens zijn opleiding manuele therapie aan de SOMT raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de beweegreden en bewogenheid achter de klacht. Dit was de aanleiding om de opleiding haptonomie te volgen bij Frans Veldman Jr. In die periode heeft hij deelgenomen aan de eerste onderzoeken naar longrevalidatie in de eerste lijn. Zoekend naar verdere verdieping heeft hij aan de VU de opleiding integratieve bewegingspsychotherapie afgerond. In zijn werk als haptotherapeut ziet hij cliënten met verschillende aandachtsgebieden zoals SOLK, chronische pijn, benauwdheid, re-integratietrajecten, en kinderen met incontinentieproblemen. Adem fascineert hem al jaren en hij heeft in de opleiding adem en emotie een welkome aanvulling gevonden. Arie is docent in de masterclass ‘Binnenste buiten’.

Klik HIER om naar de website van Arie te gaan.

Peter Kruit

Peter is in 2017 afgestudeerd bij Synergos als Haptotherapeut. Van oorsprong is hij opgeleid tot CIOS sportinstructeur. Hij combineert het ontwikkelen van sportprojecten voor een gezondere leefstijl, met zijn praktijk voor haptotherapie & coaching in Oegstgeest. Daarnaast heeft hij veel ervaring opgedaan als prof- en topamateur voetballer. Deze expertise gebruikt hij om jonge talentvolle sporters in hun ontwikkeling te begeleiden. Bij het HCN is vervult hij een rol in het team van de specialisatie ‘Haptonomische begeleidng van kinderen’ en in het team van ‘Haptonomische sportbegeleiding’.

Klik HIER om naar de website van Peter te gaan.

Claudia Plasschaert

Claudia runt het secretariaat van het HCN. Eerder in haar carrière, heeft zij in diverse office- en managementfuncties in het bedrijfsleven gewerkt. Zij is al langer bekend met werkzaamheden rondom haptonomieopleidingen en beroepsverenigingen van haptotherapeuten. Dit maakte dat zij direct inzetbaar was bij het HCN. Zij is de eerste contactpersoon voor cursisten en ze zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Naast het vervullen van office- en managementwerkzaamheden is zij gespecialiseerd in het aanvragen en schrijven van accreditaties.

Klik HIER om naar de website van Claudia te gaan.

Visie

Door de jaren heen die we werkzaam zijn als haptotherapeut en docent hebben we een unieke, maar ook concrete visie ontwikkeld op de haptonomie. Enkele vereenvoudigde uitgangspunten daarvan zijn:

  • Feitelijk waarnemen. We proberen onze waarnemingen zo objectief mogelijk te maken. Ten eerste creëer je hierdoor een goed onderscheid tussen jezelf (jouw voorkeuren, oordelen, interpretaties, conclusies, projecties) en de ander. Ten tweede gebruiken we feitelijke waarnemingen als basis voor onze haptotherapeutische interventies.
  • Waarnemen van motoriek en bewegingspatronen. We zien verbanden tussen de wijze waarop iemand beweegt en de wijze waarop iemand denkt, voelt en interacteert. We hebben hiervoor een werkmodel ontwikkeld, namelijk de Emotiecirkel.
  • Aandacht voor interactiedynamiek. Als haptotherapeut heb je je eigen stijl van interacteren. Je cliënt heeft dit ook. Samen hebben jullie een specifieke vorm van communiceren. We vinden het belangrijk dat je hier een goed zicht op ontwikkelt en ook leert variëren in stijl; zo ontwikkel je meer grip op (communicatie)patronen en automatismen.
  • Streven naar gelijkwaardigheid. In het werken met elkaar (docenten en studenten), maar ook in het werk tussen therapeuten en cliënten. In onze attitude als docenten hebben we niet de intentie om te laten zien ‘hoe het moet’. Onderzoeken en leren staan centraal. Daarbij doen we zoveel mogelijk appel op eigen verantwoordelijkheid.

Werkwijze

Kenmerkend voor onze manier van scholen, is dat we cursisten vooral laten leren door te doen. Tijdens onze scholingsdagen ga je dan ook voornamelijk praktisch aan de slag met onder andere aanraken, oefenvormen en gespreksvoering. De successen en moeilijkheden die we tegenkomen in de praktijk, gebruiken we voor verdere ontwikkeling van de theorie die we tot nu toe hebben ontwikkeld. We vormen hypotheses, die we dan vervolgens weer in verschillende praktijksituaties toetsen.

Wanneer je ervoor kiest om al doende te leren, heb je enige durf nodig. Durf om iets uit te proberen en succes te hebben, vast te lopen of ernaast te zitten. Ook heb je durf nodig om te reflecteren en vervolgens weer een andere insteek te kiezen. We stimuleren het om elkaar hierbij te helpen en elkaar aan te spreken.

Onze inzet is dat alle kennis en kunde die we overdragen, door onze cursisten ook weer over gedragen moet kunnen worden. Daarom zijn we continue bezig met het zoeken naar wetmatigheden in contactfenomenen. Deze wetmatigheden proberen we zo feitelijk mogelijk weer te geven. Feitelijke waarnemingen vormen volgens ons de beste basis voor verder onderzoek.